Trafikpolicy för Gagnefs OK

2010-03-21

Gagnefs OK har beslutat att alla aktiva, ledare och föräldrar som deltar i verksamheten ska resa till och från aktiviteter och arrangemang på ett så trafiksäkert sätt som möjligt. Detta gäller även den som ombesörjer transporter för föreningens räkning.

Samåkning bör tillämpas där så är möjligt. När ett större antal resande under en bestämd tidpunkt ska resa till samma mål, och där tågresa inte är aktuell, bör stor buss eller minibuss användas. Undantag är semestertävlingar/träningar.

• Förare av personbil ska ha haft körkort minst tre år vid resor med passagerare som inte är nära släkt med föraren.
  • Förare av minibuss/ stor buss ska ha haft körkort i minst fem år för resor med passagerare som inte är nära släkt med föraren, samt ha erfarenhet av att köra aktuellt fordon.
  • Förare ska se till att alla passagerare använder bälte.
  • Förare ska följa trafikregler och hastighetsbestämmelser, och anpassa hastigheten efter väglaget.
  • Förare ska undvika att använda mobiltelefon under körning, men mobiltelefon bör medföras.
  • Föraren ska vara nykter och drogfri.
  • Vid längre resor ska raster och gärna förarbyten planeras in.
  • Fordonet ska vara besiktigat och godkänt, ha gällande försäkring och vara skattat.
  • Fordonet ska ha godkända däck.
  • Fordonet ska ha fungerande säkerhetsbälten till alla passagerare.
  • Hyrda fordon ska uppfylla Biluthyrarnas respektive Svenska Bussbranschens regler och policys. (www.burf.se resp. www.bussbranschen.se)

Vid resa med cykel till och från aktiviteter arrangerade av GOK ska hjälm användas av alla under 15 år. Även medlemmar över 15 år bör använda cykelhjälm.

Reflexvästar bör användas vid träning längs trafikerade bil- och cykelvägar, särskilt vid den mörka tiden av året.

Uppdaterad: 14 APR 2010 22:56 Skribent: Inga Jarmar

Postadress: